ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΛΙΣΟΚΟΜΙΑΣ

Η μελισσοκομία σε παγκόσμιο επίπεδο 

  • Παράγονται περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνοι  μελιού                               
  • Υπάρχουν 65 εκατομμύρια κυψέλες 
  • Μέση απόδοση κυψέλης σε κιλά μελιού  22 Kg/κυψέλη
  • Μέση μελιού περί τα 230 gr κατά κεφαλή.

Η μελισσοκομίας σε επίπεδο Ε.Ε.

  • Η Ε.Ε. καλύπτει το 13% της παγκόσμιας παραγωγής μελιού
  • Έχει  ετήσια παραγωγή μελιού σχεδόν 200 χιλιάδες τόνους
  • Στην Ε.Ε. εισάγοντας ετησίως περίπου 220 χιλ. τόνους 
  • Στην Ε.Ε.  εξάγοντας ετησίως 93 χιλ. τόνους 

Η μελισσοκομία της Ελλάδα

  • Η Ελλάδα είναι η 3η σε παραγωγή μελιού χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 19η παγκοσμίως 
  • Η Ελλάδα έχει ετήσια παραγωγή μεγαλύτερη από 17 χιλιάδες τόνους ή το 8,5% της παραγωγής της ΕΕ
  • Στην Ελλάδα εισάγονται 2.600 τόνοι και εξάγονται 550 τόνοι
  • Η συνολική κατανάλωση μελιού στην χώρα υπολογίζεται περί το  1,7Kg/κεφαλή
  • Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 20 χιλιάδες μελισσοκόμοι, που κατέχουν 1,5 εκατ. κυψέλες, οπότε η μέση εκμετάλλευση έχει μέγεθος 77 κυψέλες.
  • Το μέσο μέγεθος της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης ανέρχεται σε περίπου 270 κυψέλες. Οι ετήσιες ανάγκες σε εργασία ανέρχονται σε 7,3 ώρες ανά κυψέλη

 

Το μέλι στην ελληνική αγορά διατίθεται στα παρακάτω ποσοστά:

 60- 65 % Πευκόμελο

 5 – 10% Ελάτης

10% Θυμαρίσιο

 20 – 25% Ανθόμελο

 

Η Περιφέρεια Κρήτης είναι η 2η σε σειρά περιφέρεια στην Ελλάδα σε αριθμό κυψελών, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019. Στην 1η θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη 3η θέση η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στην Περιφέρεια Κρήτης υπάρχουν 241.225 κυψέλες, σε σύνολο 1.686.063 που υπάρχουν στην χώρα. Βάσει των στοιχείων που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ για το 2019, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στην 1η θέση με 4.671 t παραγωγής μελιού. Στη 2η θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης με 3.113 t παραγωγής  μελιού και στην 3η η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 2.775 t.

Στην 1η θέση σε παραγωγή κεριού, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019, βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης, με 211 t παραγωγής. Στην 2η θέση έρχεται η Περιφέρεια Ηπείρου με 148 t παραγωγής και στην 3η η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 133 t παραγωγής κεριού . Βάσει των στοιχείων που έχει δημοσιεύσει η ΕΛΣΤΑΤ για την 5ετία 2015 έως 2019, η παραγωγή μελιού στην Περιφέρεια Κρήτης μειώθηκε σε ποσοστό μικρότερο του 1%. Η παραγωγή κεριού για την Περιφέρεια Κρήτης έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 122,11% στην 5ετία από 2015 έως 2019. Η πορεία των εξαγωγών κρητικού μελιού, σε τόνους για το διάστημα από 2006 έως 2013 καταγράφει αύξηση, η οποία προσεγγίζει το 300%. Η εμπορεύσιμη αξία των εξαγωγών μελιού για την Περιφέρεια Κρήτης για την 8ετία 2006 έως 2013 καταγράφει αύξηση της τάξης του 25,04% , με τις πιο επικερδείς χρονιές να είναι εκείνες του 2011 και 2012.

To odipamel16.gr χρησιμοποιεί Cookies!

Χρησιμοποιούμε cookies, για να σου προσφέρουμε προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Κάνε «κλικ» στο κουμπί «Αποδοχή Όλων» και βοήθησέ μας να προσαρμόσουμε τις προτάσεις μας αποκλειστικά στο περιεχόμενο που σε ενδιαφέρει.

To odipamel16.gr χρησιμοποιεί Cookies!
Powered by NETMECHANICS